Kennismaken met WordPress

WordPress is niet meer weg te denken van het internet. Meer dan 24 procent van alle websites ter wereld gebruikt het systeem en ook in ons Nederland is het populair. Bekende sites zoals iCulture, Autoblog.nl, Emerce en NRC zijn gemaakt met WordPress. Die keuze is niet zo gek, want WordPress biedt aantrekkelijke voordelen. Je maakt er mooie websites mee, die bovendien eenvoudig zijn te onderhouden. Met een paar muisklikken zet je een nieuw bericht online, en het toevoegen van extra mogelijkheden (zoals een contactformulier) is eenvoudig dankzij de speciaal voor WordPress ontworpen plug-ins. Ook de vormgeving is eenvoudig aan te passen.

WordPress is ooit begonnen als een systeem voor weblogs. Dat zijn websites waarop en constante stroom van berichten worden gepubliceerd. Het nieuwste bericht staat altijd bovenaan. Vandaag de dag is er veel meer mogelijk met WordPress. Bedrijven willen bijvoorbeeld minder nadruk leggen op bloggen, maar juist hun bedrijf presenteren. Ook hiervoor is WordPress erg geschikt.

Wat is WordPress

WordPress wordt ook wel een content managementsysteem (CMS) genoemd. Een wat ingewikkelde term, die wel goed omschrijft wat het doet: het is een systeem om content te beheren. Het woord content wordt in het Nederlands wel eens vertaald met ‘inhoud’. Het is een verzamelnaam voor alles wat je op de site wilt zetten; denk aan berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio- en videobestanden.
Een CMS slaat deze informatie op in een database. Het werken met een database is behoorlijk ingewikkeld, maar gelukkig heb je daar als WordPress gebruiker niets mee te maken. Wanneer je een bericht hebt geschreven en op publiceren klikt, zet WordPress de tekst en eventuele afbeeldingen automatisch op in de database.

database-wordpress
WordPress haalt de gegevens uit de database (links) en toont die aan de bezoeker van jouw site (rechts). Andersom geldt dat ook: wanneer je een bericht online zet, stopt WordPress het in de database.

HTML en CSS

Hypertext Markup Language (HTML) is de taal waarmee webpagina’s worden gemaakt. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met Cascading Style Sheets (CSS). Die taal bepaalt de vormgeving van webpagina’s.
Wanneer er op een site regelmatig nieuwe berichten moeten verschijnen, komt een CMS in beeld. Alleen daarmee kun je op gemakkelijke wijze nieuwe content toevoegen. Bovendien handelt het CMS ook ingewikkelde taken af, zoals het doorzoeken van berichten of het presenteren van alle berichten in een bepaalde categorie.

De concurrentie

WordPress is niet het enige CMS om websites mee te maken. Er zijn talloze concurrenten, waarvan Drupal en Joomla het meest worden genoemd. Met deze systemen kun je ook prima een website maken. Toch is WordPress veruit de populairste CMS. Het blinkt uit in gebruiksgemak en is zeer geschikt voor het maken van professionele websites. Drupal is relatief ingewikkeld voor niet technische gebruikers en lastig onder de knie te krijgen. Het wordt gebruikt voor zeer uitgebreide websites waaraan grote teams werken. Joomla zit een beetje tussen de andere twee in. Het is geschikt voor kleine en grote sites. Hoewel het niet zo ingewikkeld is als Drupal, vergt het toch wat meer studie dan WordPress. Wellicht heb je specifieke wensen, waardoor Joomla of Drupal betere kandidaten zijn voor jouw site, maar voor de meeste sites is WordPress een uitstekende keuze waar je (en jouw medewerkers) snel mee aan de slag kunt.

60% van alle CMS-websites ter wereld gebruikt WordPress

In de afgelopen jaren is WordPress uitgegroeid tot het populairste content managementsysteem wereldwijd (bron: w3techs.com). Volgens de laatste cijfers gebruikt meer dan zestig procent van de CMS sites WordPress als CMS. Een bijna ongelofelijk aantal, maar de populariteit is wel begrijpelijk.

De belangrijkste voordelen op een rij:

Open source De broncode van WordPress is voor iedereen beschikbaar. Vindt je dat WordPress op een bepaald onderdeel niet goed werkt? Je mag het gewoon wijzigen.

Gebruiksvriendelijk De makers van WordPress steken veel tijd in het gebruiksgemak. Dat is te merken bij de installatie, die wel wordt omschreven als de Famous 5-Minute Install. De installatie is makkelijker dan bij veel concurrerende systemen. Ook het online zetten van berichten en pagina’s is eenvoudig, waardoor iedere gebruiker er snel mee aan de slag kan.

Snel Op meerdere terreinen is WordPress te omschrijven als snel. Het systeem zorgt ervoor dat pagina’s van een site snel verschijnen, maar ook het plaatsen van berichten, pagina’s en foto’s verloopt vlot. Dat is mede te danken aan het gebruiksgemak.

Uitbreidbaarheid Voor WordPress zijn talloze plug-ins beschikbaar. Door zo’n plug-in te installeren voeg je functionaliteit toe aan de site. Het kan om vrij simpele dingen gaan, zoals een overzicht van tweets, of een contactformulier. Maar het kunnen ook heel gecompliceerde taken Zijn. Een populaire plug-in is WooCommerce, waarmee je WordPress omtovert in een volwaardige webshop.

Behulpzame gemeenschap Kom je er even niet uit? Kijk dan eens op de fora van WordPress. Omdat het systeem zo populair is, is de kans groot dat iemand anders al eens tegen hetzelfde probleem is aangelopen en om hulp heeft gevraagd. In veel gevallen vindt je daardoor snel een oplossing op de fora.

Wie gebruiken zoal WordPress

Door plug-ins en thema’s te installeren, kun je een WordPress site compleet op zijn kop zetten. Om je daarvan een indruk te geven, volgen hier enkele veelvoorkomende toepassingen van WordPress.

Weblogs Nog altijd wordt WordPress veel gebruikt voor weblogs. Misschien wel het bekendste voorbeeld in Nederland is iCulture, een bijzonder populaire site over iPhone, iPad en iOS-apps.

iculture-wordpress-img1
Het populaire iCulture draait op WordPress. Een typische voorbeeld van een weblog.

Bedrijven Er zijn veel bedrijven die WordPress gebruiken. Een logische keuze, want het systeem is eenvoudig in gebruik. Medewerkers kunnen er zo mee aan de slag. Een WordPress website is bovendien erg snel en voor een aantrekkelijke prijs te laten maken.

tele2-wordpress-img1
Telecombedrijf Tele2 gebruikt WordPress voor zijn bedrijfssite.

Kranten een magazines Diverse kranten en magazines hebben WordPress gekozen als CMS. Voorbeelden zijn Linda, Grazia en Emerce. Het CMS is bij uitstek geschikt om nieuwtjes online te zetten, maar ook pagina’s voor bijvoorbeeld ledenwerving.

lindanieuws-wordpress-img1
Het bekende blad Linda koos WordPress voor de website Lindanieuws.nl

Fotografen en andere creatievelingen Mensen met een creatief beroep zetten graag een overzicht van hun werk op internet. Een portfolio website wordt dat genoemd. WordPress beidt daar allerlei mogelijkheden voor.

trijntje-oosterhuis-wordpress-img1
Zangeres Trijntje Oosterhuis gebruikt WordPress om haar nieuws, optredens en albums onder de aandacht te brengen.

Webwinkels Dankzij uitbreidingen is een WordPress website om te toveren tot een volwaardige webwinkel. De bekendste plug-in is WooCommerce, maar ook WP e-Commerce, Shopp en JigoShop zijn prima uitbreidingen voor wie een webshop wil beginnen. In Nederland gebruikt onder mee modewinkel Cees n Co WooCommerce voor zijn webwinkel.

ceesnco-wordpress-img1
Cees n Co gebruikt WordPress voor zijn webwinkel.

Online communities Plannen om een sociaal netwerk te starten? Ook dan biedt WordPress mogelijkheden. Dankzij de plug-in BuddyPress verander je een website in een soort mini Facebook. Deze oplossing wordt onder meer gebruikt door de populaire Duitse beoordeling site Plazaa.

plazaa-wordpress-img1
Met de plug-in BuddyPress wordt WordPress een sociaal netwerk.

WordPress iets voor jou?

Zoals je hebt kunnen lezen heeft WordPress vele mogelijkheden en de praktijk wijst uit dat het uitstekend gebruikt kan worden voor erg veel doeleinden. Maar is het iets voor jou? Neem contact op met Going Online en laat je informeren of het iets voor jou kan zijn. Laat weten wat je wilt en welke mogelijkheden jouw website moet hebben. Going Online geeft je graag geheel vrijblijvend advies.

About Martin Jan Hoekstra
Vorig bericht

Vijf tips die je WordPress website sneller en veiliger maken

Een merk bouwen doe je zo

Volgende bericht
>