Vijf tips die je WordPress website sneller en veiliger maken

Beheer je zelf een WordPress website? Hieronder een paar snelle tips en trucs om jouw WordPress website sneller en veiliger te maken.

1. Hoe minder plugins hoe beter!

Soms kom je WordPress websites tegen die meer dan 30 plugins gebruiken voor uiteenlopende functies. In de meeste gevallen komt dat de performance van de website niet ten goede. Bovendien is het lang niet altijd nog om zoveel plugins te gebruiken. Het is handig om zoveel functionaliteiten te hebben, maar meer plugins betekent langere laadtijden. Er zit zeer waarschijnlijk een overlap in de functies van de verschillende plugins. Loop dus eens kritisch door de lijst met plugins heen en kijk wat er niet wordt gebruikt en dus weg kan.

2. Cache je website

Complex, maar wel effectief. Er zijn veel verschillende soorten mogelijkheden om je WordPress website te cachen. Een uitgebreide plugin om caching te gebruiken is: W3TotalCache. Iedere website reageert anders op caching door het gebruik van andere webhosting en andere functionaliteiten. Dat maakt een goede implementatie van caching zo lastig.
Tip: begin van klein naar groot, in plaats van groot naar klein. Met andere woorden, begin eens met de implementatie van page-caching en kijk wat voor impact dat heeft. Ga daarna verder met bijvoorbeeld object-caching of database-caching. Zo zie je stap voor stap de impact en kun je bijsturen waar nodig.

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Bij velen wel bekend, maar vaak is hier toch nog behoorlijk wat snelheid mee te winnen. Niet iedereen is fan van Photoshoppen, maar je doet er goed aan de basis daarvan toch onder de knie te krijgen. Nog steeds kom je websites tegen die afbeeldingen gebruiken van wel 8MB! Dat kost allemaal laadtijd en een afbeelding van 8MB is voor een website niet nodig. Probeer de bestandsgrootte daarom zo klein mogelijk te houden. Tip: als je afbeeldingen opslaat als jpg., sla ze dan op op een kwaliteit van 70% in plaats van 100%. Je ziet het verschil niet met het blote oog, maar het scheelt wel aanzienlijk in grootte. En ‘snij’ de afbeeldingen als het kan precies op maat zodat de browser dat niet meer hoeft te doen. Dan weet je zeker dat je niet meer uploadt dan nodig is.

4. Blijf up-to-date

Een enorm cliché, maar de praktijk is weerbarstig. Bij een WordPress website hoort onderhoud. Het gaat dan vooral om het up-to-date houden van de WP-core, maar ook van de plugins. Recent zijn er een aantal lekken boven water gekomen in de core en ook in een aantal bekende plugins. WordPress is de laatste jaren enorm populair geworden en daarmee is helaas ook de aandacht getrokken van hackers en kwaadwillenden. Je WordPress website up-to-date houden, betekent een veilige website én een website die altijd over de laatste nieuwe features beschikt.

5. Stop met revisions

WordPress heeft de mogelijkheid om revisies van pagina’s en berichten op te slaan. Handig, want als je terug wilt naar een oudere versie van een bericht, dan is dat met één klik geregeld. Bij grote websites met heel veel content zorgt het er echter ook voor dat je database enorm opgeblazen wordt. Partijen die op professionele schaal met content bezig zijn, hebben revisiefunctie vaak helemaal niet nodig. Je kunt deze optie dus maar beter uitschakelen, het scheelt je in de omvang van je database en dat komt uiteindelijk de performance van je WordPress website ten goede.

About Going Online
Vorig bericht

Beïnvloeden van kijk- en leesgedrag

Kennismaken met WordPress

Volgende bericht
>